40 mil i Alicante

Categories Archived (In Swedish)

10995691_10152791206201872_744092586795473063_nÅrets landsvägscykling har officiellt kickat igång. Med betoning på kickat har vi från Ride of Hope Team Göteborg 2015 avlagt dryga 40 mil under 6 dagars trampande längs spanska Alicante. En resa fylld med härlig cykling längs fin asfalt men också team building och minst sagt självinsikt.

Resan var sedan länge planerad och på initiativ av vår kapten Thomas och hans respektive (en eloge till dem för allt planerande och gästvänlighet!). Flygbiljetten gick på knappa 1500 kr ToR med Ryanair + initial uppfront for uppehälle och cykelhyra á 2500 kr.

Cyklarna hyrde vi från Bicicosta som lyckats matcha alla deltagares längder med perfekta geometrier på riktigt schyssta cyklar. Seriöst så var det riktigt fina cyklar och service i världsklass. För min egen del blev det en spansk Orbea i kolfiber men det fanns också Colnago, Scott, La Pierre och Trek. Det enda vi behövde komplettera med var egen hjälm, pedaler och skor som tidigare aviserats. Kostnad för hyra uppgick till cirkus 10€ per dag och då ingick vattenflaska, pump och sadelväska innehållandes extra slang.

IMG_0854[1]

Asfalten i Spanien sägs vara riktigt fin för landsvägscykling. Jag är beredd att hålla med då 99% av de vägar vi trampade på bjöd på mjukt och slätt rullunderlag. I trakterna av Quesada var heller inte vägarna särskilt trafikerade och  klungkörning, eller rulle, utgjorde därför inga som helst problem. Bilarna ligger heller inte och hetsar utan väntar in och tar ordentligt med avstånd vid omkörningar.

My Video

Cykling som sport är stort i Spanien och det märks inte minst på bilarnas tålamod utan också de många cyklister man stöter på. Det föreligger någon slags respekt för cyklister och det tar bl.a. sitt uttryck i peppande och hejande från gående eller förbipasserande bilar med nedvevade rutor. Mest slående är nog ändå när folk snabbt förflyttar sig för att ge utrymme åt cyklister vid t.ex. uteserveringar. Som svensk är det kanske detta mottagande som gör störst intryck.

Photo 15-03-15 10 31 41

Vädret var helt okej om man jämför vad som erbjöds hemma i Göteborg. Dock hade vi två dagar av näst intill kuling som vidare bidrog till självinsikter.

40 mil under sex dagar lämnade en del att tänka igenom inför kommande loppen. Särskilt uppvaknande blev det kanske för just englandsloppet då vi måste åstadkomma dubbla insatsen med sträckor upp emot 20 mil/dag. För även om tidsfönstret för 20 mil på en dag må ge behagliga hastigheter så kvarstår faktumet för kroppens återhämtning. Det är just på denna punkt denna vecka varit så insiktsfull då åkommor som sömnbrist till följd av hög vilopuls, krämpa, knäproblem och förkylningar gjort sig påminda. Förvisso har det varit en kickstart och sadelvanan från fjol är inte riktigt där än. Samtidigt skiljer det sig från motionsrundor á 3-4 timmar som inträffar 2-3 ggr i veckan. Det lämnar mao en hel del att fundera över inför årets kommande lopp vad gäller planering; träning, vila, vätske- och energiintag. Aspekter som lyfter motionsträningen från tjötrundor till lite mer seriös nivå. Balansen mellan ovannämnda komponenter i planeringen blir det intressanta och går nog bara att bestämma rent empiriskt – alltså gå ut och nöta mil!

Några rundor

82km, 500m stigning (https://www.strava.com/routes/1613009)

68km, 740m stigning (https://www.strava.com/routes/1613023)

58km, 615m stigning (https://www.strava.com/routes/1613045)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *